Indeks glikemiczny - wykaz produktów | Inofem®
0

KOBIET
W CIĄŻY

JEŚLI ZASZŁAŚ W CIĄŻĘ W TRAKCIE STOSOWANIA PRODUKTU INOFEM ®
S
Wykaz produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym

Wykaz produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym

Tabela produktów o niskim indeksie glikemicznym

Nazwa Produktu Wartość Nazwa Produktu Wartość
Jaja 0 Fasolka pnąca 15
Kawa, herbata 0 Fasolka szparagowa 15
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0 Grzyby 15
Owoce morza 0 Imbir 15
Ryby 0 Kalafior 15
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0 Kapusta 15
Śmietana kwaśna 0 Kiełki (fasoli mung, soi) 15
Sos sojowy (bez cukru) 0 Kiszona kapusta 15
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0 Koper 15
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0 Korniszony (bez cukru) 15
Wołowina 0 Mączka chleba świętojańskiego 15
Ocet 5 Migdały 15
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5 Ogórek 15
Skorupiaki 5 Oliwki 15
Awokado 10 Orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje 15
Agawa (syrop) 15 Orzeszki ziemne 15
Agrest złoty 15 Papryka chili 15
Brukselka 15 Papryka 15
Cebula 15 Pesto 15
Cukinia 15 Por 15
Cykoria 15 Rabarbar 15
Czarna porzeczka 15 Rzodkiew 15
Sałata 15 Marchew surowa 30
Seler naciowy 15 Morele świeże 30
Soja 15 Pomidory 30
Szczaw 15 Twaróg odtłuszczony 30
Szparagi 15 Biała fasola 35
Szpinak 15 Brzoskwinie 35
Tofu 15 Granat 35
Bakłażan 20 Groszek zielony 35
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20 Jabłka świeże, pieczone, duszone 35
Czereśnie 20 Jogurt odtłuszczony 35
Kakao (bez cukru) 20 Lody słodzone fruktozą 35
Borówki 25 Mąka z ciecierzycy 35
Czerwona porzeczka 25 Musztarda Dijon 35
Jeżyny 25 Nasiona (siemię lniane, sezam, mak) 35
Maliny 25 Nektarynki 35
Pestki dyni 25 Pigwa 35
Truskawki 25 Pomarańcze 35
Wiśnie 25 Pomidory suszone 35
Buraki czerwone surowe 30 Przecier pomidorowy 35
Czosnek 30 Seler surowy (korzeń) 35
Dżem słodzony sokiem owocowym 30 Śliwki 35
Grejpfrut 30 Sok pomidorowy 35
Gruszka 30 Sorbet jabłkowy 35
Makaron chiński (sojowy) 30 Słonecznik 35
Mandarynki 30 Wasa 35

Tabela produktów o średnim indeksie glikemicznym

Nazwa Produktu Wartość Nazwa Produktu Wartość
Bób niedojrzały (niegotowany) 40 Sok grejpfrutowy niesłodzony 45
Chleb z mąki na drożdżach 40 Sok pomarańczowy niesłodzony 45
Fasola z puszki 40 Winogrono zielone, czerwone 45
Figi suszone 40 Zielony groszek z puszki 45
Kasza gryczana 40 Żurawina 45
Makaron z mąki razowej al dente 40 Bataty – słodkie kartofle 50
Marchwiowy sok 40 Chleb orkiszowy 50
Morele suszone 40 Jabłkowy sok niesłodzony 50
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40 Kiwi 50
Śliwki suszone 40 Makaron z pszenicy durum 50
Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) 40 Mango 50
Ananas świeży 45 Muesli niesłodzone 50
Banany niedojrzałe 45 Owoce lichee 50
Chleb żytni 45 Ryż basmati 50
Kokos 45 Sok ananasowy świeży niesłodzony 50
Makaron typu capellini 45 Sok żurawinowy niesłodzony 50
Ryż basmati brązowy 45 Surimi (paluszki krabowe) 50

Tabela produktów o wysokim indeksie glikemicznym

Nazwa Produktu Wartość Nazwa Produktu Wartość
Brzoskiwnie z puszki 55 Buraki gotowane 65
Czerwony ryż 55 Chleb żytni z białej mąki 65
Ketchup 55 Dżem z cukrem 65
Maniok 55 Kukurydza 65
Musztarda z cukrem 55 Mąka kasztanowa 65
Nutella 55 Mars, Snikers itp. 65
Sok winogronowy niesłodzony 55 Muesli z cukrem, miodem 65
Sok z mango niesłodzony 55 Rodzynki 65
Spaghetti ugotowane na miękko 55 Syrop klonowy 65
Sushi 55 Bagietka 70
Banany dojrzałe 60 Biały ryż 70
Kasza manna 60 Biszkopt 70
Lody słodzone cukrem 60 Brązowy cukier 70
Majonez z cukrem 60 Bułki 70
Melon 60 Chipsy 70
Miód 60 Chleb ryżowy 70
Mleko tłuste 60 Cukier 70
Pizza 60 Kasza jęczmienna 70
Ryż aromatyzowany np. jaśminowy 60 Mąka kukurydziana 70
Ryż długoziarnisty 60 Makaron z białej mąki 70
Ananas z puszki 60 Napoje słodzone 70
Rogalik 70 Płatki kukurydziane 85
Sucharki 70 Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Ziemniaki gotowane 70 Seler gotowany 85
Arbuz 75 Chleb z białej mąki 85
Dynia 75 Mąka ziemniaczana 90
Kabaczek 75 Mąka ryżowa 95
Bób gotowany 80 Ziemniaki pieczone 95
Marchew gotowana 80 Glukoza 100
Biała mąka 85 Skrobia modyfikowana 100
Prażona kukurydza 85 Piwo – maltoza 110

 

Wykaz produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym
  • Komórki tracą wrażliwość na insulinę, która obniża poziom glukozy we krwi.
  • Trzustka produkuje więcej insuliny, co prowadzi do hiperinsulinemii.
  • Wysoki poziom insuliny skutkuje nadwagą.
  • Przyrost tkanki tłuszczowej powoduje wzrost oporności komórek na działanie insuliny.

Używamy plików cookies

Użytkowniku, informujemy, że używamy informacji zapisywanych za pomocą plików cookies i podobnych technologii, a także uzyskujemy dostęp do tych informacji w celach zapewnienia prawidłowego działania strony www, utrzymania sesji po zalogowaniu oraz celach statystycznych. Korzystanie ze strony bez zmiany standardowych ustawień przeglądarki internetowej oznacza, zgodę na zapisanie plików cookies w pamięci urządzenia końcowego oraz uzyskanie dostępu do informacji zapisanych w tych plikach. Więcej szczegółów, w tym na temat zmiany ustawień przeglądarki internetowej w naszej Polityce Prywatności.