
Gdzie występuje mio-inozytol?
Mio-inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych.
W organizmie
Mio-inozytol jest syntetyzowany w mózgu, częściowo w wątrobie, nerkach i prawdopodobnie we wszystkich tkankach. Jest również budulcem błon komórkowych. Krąży we krwi, skąd pobierany jest przez komórki niepotrafiące go syntetyzować. Wchłaniany w jelitach wędruje do mózgu, serca i innych narządów oraz do układów: kostnego i rozrodczego. Mio-inozytol wytwarzają także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. te, które znajdują się w układzie pokarmowym.
W pożywieniu
Bogatym źródłem mio-inozytolu są: owoce cytrusowe, produkty pełnoziarniste, orzechy (orzeszki ziemne), nasiona (kiełki pszenicy), rośliny strączkowe (fasola) i drożdże. Aby nasz organizm mógł wykorzystać mio-inozytol pochodzący z pożywienia, potrzebna jest fytaza – enzym, który znajduje się w soku jelitowym i kosmkach jelitowych. Dlatego też jeśli w środowisku jelitowym pojawiają się jakieś nieprawidłowości, może dojść do niedoboru mio-inozytolu. Niedobór może wystąpić również wtedy, kiedy niewłaściwie się odżywiamy, wykorzystując jedynie półprodukty lub potrawy przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych. Tak przygotowane potrawy są bowiem pozbawione naturalnych biosubstancji.